Προσωπογραφία Χαράλαμπου Π. Στοφόρου
Δια χειρός Αθανασίου Λιούλιου – Ιούνιος 1973

Ο Χαράλαμπος Περικλέους Στοφόρος γεννήθηκε στο Καστέλλι Φωκίδας στις 19 Φεβρουαρίου του 1926. Τα παιδικά χρόνια ήταν δύσκολα σε μία οικογένεια με επτά παιδιά και χάνοντας τον πατέρα του σε ηλικία τεσσάρων ετών.

Φοίτησε στο γυμνάσιο Τρικάλων από το 1939 έως το 1944.

Το 1945 εισήχθη στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών αλλά τον Φεβρουάριο του 1949 ο εμφύλιος τον ανάγκασε να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία και στη Φλώρινα τραυματίστηκε στον δεξιό βραχίονα.

Αργότερα τον ίδιο χρόνο, τον Ιούλιο του 1949, μετά από έκρηξη νάρκης επιβαίνοντας σε στρατιωτικό όχημα στο Κεράσοβο Κονίτσης, τραυματίστηκε σοβαρά. Τα εγκαύματα στο αριστερό πόδι, δεξί μηρό και αριστερή άκρα χείρα ήταν τρίτου βαθμού κα υποβλήθηκε σε αλλεπάλληλες πλαστικές επεμβάσεις και υπέστη διαφόρων ειδών λοιμώξεις. Η νοσηλεία διήρκεσε δεκατρείς μήνες στο 224 Στρατιωτικό Νοσοκομείο του Ψυχικού.

Τον Σεπτέμβριο του 1950 επέστρεψε στις σπουδές του στην Ιατρική Σχολή Αθηνών και ορκίστηκε προ του τεμένους των Μουσών τον Νοέμβριο του 1953.

Το 1954 κατά τους σεισμούς της Κεφαλλονιάς υπηρέτησε ως ιατρός εθελοντής στην Σύμη με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό.

Ειδικεύτηκε στην Ψυχιατρική και Νευρολογία υπό των Νικολάου Ρασιδάκη και Γεωργίου Καραπλή και το 1956 έλαβε τον Τίτλο του Νευρολόγου – Ψυχιάτρου. Ξεκίνησε να εργάζεται αρχικά ως  Εξωτερικός βοηθός και στη συνέχεια ως Επιμελητής στην νευρολογική κλινική υπό τον Δ/ντή Νικόλαο Τεπερίδη, «ένα μεγάλο Διδάσκαλο», «έναν σύγχρονο Σωκράτη», όπως συνήθιζε να τον αποκαλεί.

Το 1957 εγκαταστάθηκε στα Τρίκαλα κα το 1958 και άνοιξε την πρώτη ΝευροΨυχιατρική Κλινική στην οδό Απόλλωνος.

Το 1959 παντρεύτηκε την Ουρανία Ζέρβα Ιατρό Παθολόγο Καρδιολόγο και απέκτησαν δύο παιδιά, τον Περικλή (1961) Ψυχίατρο και την Κωνσταντία (1967) Νευροχειρουργό.

Το 1969 ίδρυσε την Πρότυπη Ψυχιατρική κλινική ‘’ Οίκος Γαλήνης- Η Αγία Αναστασία- Χ. Στοφόρου Α.Ε.’’, όπου διετέλεσε ως Επιστημονικός Διευθυντής και  Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου έως τον Σεπτέμβριο του 2015.

Ταξίδεψε σε πολλές χώρες του κόσμου και έλαβε μέρος σε πολλά συνέδρια ψυχιατρικής και νευρολογίας, παγκόσμια, περιφερειακά και τοπικά.

 Ήταν μέλος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας και της Νευρολογικής και Ψυχιατρικής Εταιρείας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Παράλληλα με την άσκηση της ψυχιατρικής και της νευρολογίας, ασχολήθηκε με την μελέτη της φύσης του ανθρώπου από της προϊστορίας του μέχρι τη σημερινή εποχή. Τα συμπεράσματα και τις κρίσεις του, τις έχει δημοσιεύσει υπό μορφή ποιητικών και θεατρικών έργων και ποιητικών συλλογών, όπως τον “Προμηθέα Σωτήρα” (μεταφρασμένο και στα αγγλικά), τα “Νοητικά αποστάγματα’’, τις “Μνήμες από την Πολιτεία της Νιότης”, τους “Δωριείς”, “Πηλέας”, “Αποχρώσεις” .

Επίσης έχει δημοσιεύσει επιστημονικές εργασίες, άρθρα, κριτικές και ποιήματα, σε εφημερίδες και περιοδικά του εσωτερικού και του εξωτερικού.

Από τον Μάιο του 1990 δημοσίευε σε περιοδικά και στον τύπο, την συλλογή του “Ψυχιατρικά”, που αποσκοπούσε στην ψυχιατρική μεταρρύθμιση και στην χώρα μας.

 Έχει εκδώσει μελέτη και καταγραφή όλων των ιαματικών πηγών της Ελλάδας με τίτλο «Λουτροθεραπείας εγκώμιο’’.

Για το ποιητικό του έργο, το 1987 εκλέχτηκε μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρών Λογοτεχνών την οποία εκπροσωπούσε στην πόλη των Τρικάλων.

Από τον Ιατρικό σύλλογο Τρικάλων έχει παρασημοφορηθεί για το ιατρικό και πολιτιστικό  έργο του από τον Πατριάρχη Κων/πόλεως Δημήτριο, και έχει τιμηθεί και από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καστελλιωτών για το ιατρικό και κοινωνικό του έργο.