Ο Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπευτής Στέφανος Γκαραβέλλας, γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Τρίκαλα. Είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, απ’ όπου αποφοίτησε το 1998.

Μετά την ολοκλήρωση της υπηρεσίας υπαίθρου, υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία ως Υγειονομικός στη Β’ μοίρα καταδρομών και στη συνέχεια ξεκίνησε της εκπαίδευσή του για την Ψυχιατρική, στην Παθολογική Κλινική του ΓΝΝ Τρικάλων και στη Νευρολογική Κλινική του Β΄Γενικού Νοσοκομείου ΙΚΑ Θεσσαλονίκης “ H ΠΑΝΑΓΙΑ “. Ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή του στην  Ψυχιατρική Κλινική του Ειδικού Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα με την ειδικότητα συνεργάστηκε με την Ψυχιατρική Κλινική «ΚΑΣΤΑΛΙΑ» ιδιοκτησίας Αλ. Καντερέ στην Καρδίτσα, και συγχρόνως παρακολούθησε και ολοκλήρωσε το εκπαιδευτικό μέρος οπότε και έλαβε τον τίτλο του ψυχοθεραπευτή Γνωστικής – Αναλυτικής Ψυχοθεραπείας της Ελληνικής Εταιρείας Γνωστικής  Αναλυτικής Ψυχοθεραπείας το 2007.

Το 2007 επέστρεψε στη πόλη των Τρικάλων, όπου λειτούργησε το Ιδιωτικό του Ιατρείο.

Επί τετραετία (2008-2012) εργάστηκε ως Ψυχίατρος στην Ψυχιατρική Κλινική «Οίκος Γαλήνης – Η Αγία Αναστασία Χ. Στοφόρου».

Από τον Νοέμβριο του 2007 έως σήμερα εργάζεται ως ψυχίατρος στην κινητή μονάδα ψυχικής υγείας νομού Τρικάλων.  Στα πλαίσια της δομής αυτής απασχολήθηκε α. από το Σεπτέμβριο του 2007 έως το Μάρτιο του 2014 και στον ξενώνα “ Πυξίδα” του ΓΝ Τρικάλων β. από τον Φεβρουάριο του 2009 έως το Φεβρουάριο του 2014,  απασχολήθηκε στο θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων και γ. από τον Οκτώβριο 2008 έως Μάρτιο του 2009 στο Κατάστημα Κράτησης Τρικάλων.

Από το 2014 παρέχει τις υπηρεσίες του ως επιστημονικός υπεύθυνος στο κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας “ Γέφυρες Ανάπτυξης στο Νομό Τρικάλων”.

Προσφάτως (από 1/10/2020) ανέλαβε Επιστημονικός Διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής «Οίκος Γαλήνης – Η Αγία Αναστασία Χ. Στοφόρου».

Ο Στέφανος Γκαραβέλλας είναι παντρεμένος με την Ιατρό Μικροβιολόγο Δήμητρα Γκαραβέλλα – Καραβασίλη, που επίσης διατηρεί Μικροβιολογικό εργαστήριο στα Τρίκαλα, και έχουν δύο παιδιά.